All for Joomla All for Webmasters
 210 9825988

Συχνές Ερωτήσεις

ΠΟΣΟ ΣΥΧΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΠΑΝΙΟ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ

Η συχνότητα του μπάνιου για ένα σκυλάκι εξαρτάται από τη ράτσα του, τις δραστηριότητες του, το χώρο όπου ζει και κυρίως από τον ιδιοκτήτη.

Μια ράτσα μακρύτριχη ίσως να έχει περισσότερες ανάγκες για μπάνιο από μια ράτσα με κοντό τρίχωμα, όπως και ένα σκυλί με έντονες δραστηριότητες ή πιο ζωηρό χρειάζεται πιο συχνά μπάνιο από ένα άλλο πιο χαμηλών τόνων.Επίσης συνηθίζεται να κάνουμε μπάνιο πιο συχνά ένα ζώο που ζει μέσα στο σπίτι μαζί μας και μοιράζεται το χώρο μας , από ένα ζώο που ζει σε κάποιο εξωτερικό χώρο ,ή αυλή.

Ανεξάρτητα ράτσας και συνηθειών , ένα σκυλάκι δεν θα πρέπει να κάνει πολύ συχνά μπάνιο .Ο λόγος είναι οτι θα αργήσει πολύ να στεγνώσει καλά, έστω και αν πιστεύουμε ότι στέγνωσε , και η υγρασία είναι ένας από τους εχθρούς της καλής υγείες του δέρματος του ζώου μας. Παρόλα αυτά μπορεί να κάνει μπάνιο πιο συχνά,αν χρειαστει επιλέγοντας πάντα ένα καλό shampoo , και το πιο βασικό να στεγνώσει πολύ καλά .Το καλό στέγνωμα δεν επιτρέπει την δημιουργία υγρασίας που είναι από τους κυριότερους λογούς εμφάνισης δερματικών και ανάπτυξης μυκήτων στο δέρμα του ζώου.

Μια πολύ καλή λύση κυρίως για τις κοντότριχες ράτσες είναι, να καθαρίζουμε το τρίχωμα με ένα πανάκι ελαφρως βρεγμένο με νερό και μηλόξυδο. Καθαρίζει το τρίχωμα, απομακρύνει τις μυρωδιές και απολυμαίνει το τρίχωμα του ζώου.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ΤΟ ΧΤΕΝΙΣΜΑ

Πολύ συχνά συμβαίνει τα σκυλάκια μας να μην συμπαθούν το χτένισμα .Τα μακρύτριχα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για χτένισμα, για να αποφύγουμε την δημιουργία κόμπων. Όσο πιο μακρύ και πυκνό το τρίχωμα τόσο πιο μεγάλη η ανάγκη για χτένισμα .Πολύ συχνά συμβαίνει η ανάγκη αυτή να γίνεται ο εφιάλτης του ιδιοκτήτη.

Για να βοηθήσουμε τα ζωάκια μας και τους εαυτούς μας και να αποφύγουμε τα νευρά και τους καβγάδες, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα σκυλάκια είναι ζώα της ρουτίνας και των συνηθειών και τις περισσότερες φορές τουλάχιστον θέλουν να ικανοποιήσουν τους αγαπημένους τους ιδιοκτήτες .Υπάρχουν κάποιοι κανόνες που αν τους ακολουθήσουμε, θα κάνουν το σκυλάκι μας να αγαπήσει το χτένισμα και θα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, και σίγουρα θα μας φέρουν πιο κοντά στο ζωάκι μας 

  • Το μαθαίνουμε από μικρό .Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα στις μακρύτριχες ράτσες να συνηθίζουν το χτένισμα από μικρά .Να γίνει μέρος των συνηθειών του και της ρουτίνας του.
  • Συχνό χτένισμα .Όταν ένα σκυλάκι δεν χτενίζεται συχνά κάνει κόμπους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να του είναι δυσάρεστη γιατί πολύ απλά το πονάει .Είναι πολύ πιο εύκολο να αφιερώνουμε 2 λεπτά την ημέρα από το να περιμένουμε να δημιουργηθούν κόμποι κα να χρειαστούμε πολύ ώρα και πολύ κόπο.
  • Χτένισμα μετά από δραστηριότητες .Για ένα σκυλάκι ζωηρό, που δεν κάθεται για χτένισμα είναι σημαντικό να επιλεγούμε την σωστή στιγμή για αυτή τη δουλειά. Μετά την βόλτα ή το παιχνίδι ,που έχει εκτονώσει την ενεργεία του είναι η κατάλληλη ώρα για αυτή τη διαδικασία. • Υπομονή και επιμονή .Σκυλάκια που δεν έχουν συνηθίσει την διαδικασία του χτενίσματος ή σκυλάκια που δεν κάθονται για χτένισμα, είναι σημαντικό όταν θα αποφασίσουμε να τα χτενίσουμε, να ολοκληρώσουμε την διαδικασία χωρίς διαλειμματα και υποχωρήσεις .Κάθε υποχώρηση είναι ένας αγώνας που κέρδισε , και αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε.
  • Όχι νεύρα και βιασύνη .Προσπαθούμε να μην κάνουμε βιαστικές κινήσεις και να μην νευριάζουμε. Είναι κάτι που ο σκύλος αντιλαμβάνεται και του δημιουργεί μια παραπάνω νευρικότητα .Είμαστε ήρεμοι, χαλαροί, δεν βιαζόμαστε, μιλάμε ήρεμα και γλυκά για να ηρεμήσει.
  • Χτένισμα πριν το μπάνιο .Σημαντικό είναι να ξεμπερδεύουμε το τριχωμα πριν το μπάνιο και όχι μετά όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, με τη χρήση κάποιας μαλακτικής .Οι κόμποι με το νερό σφίγγουν και παίρνουν τη μορφή τζίβας που μετά είναι αδύνατο να ξεμπερδευτούν .Για αυτό το λόγο συμβαίνει ,τα σκυλάκια που κάνουν συχνά μπάνιο να έχουν πολλούς κόμπους ,όπως και να κινούν κόμπους σε σημεία που καθαρίζουμε πιο συχνά, όπως τα πόδια και τα μουστάκια.
  • Σωστά εργαλεία Πολύ σημαντικό είναι επίσης, η σωστή επιλογή εργαλείων για κάθε είδος τριχώματος .Θέλουμε το εργαλείο που θα επιλέξουμε να είναι το σωστό ώστε να γίνει η δουλειά σωστά και γρήγορα, ώστε η όλη διαδικασία να είναι πιο απλή και για εσάς και για το ζωάκι .
  • Επιβράβευση .Ίσως το πιο σημαντικό είναι να επιβραβεύουμε το ζωάκι μας μετά τη ολοκλήρωσε της διαδικασίας, είτε με κάποιο μεζεδάκι, ακόμα και με ένα έντονο χάδι ,είτε και με λεκτική επιβράβευση .Είναι κάτι που με το καιρό θα περιμένει και είναι στη φύση του να αναζητά.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΩ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

Το κλειδί για να αποφύγουμε το κοντό κούρεμα είναι το χτένισμα και πάλι το χτένισα .Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κουρευτεί ένα ζώο πολύ κοντό αν δεν έχει κόμπους .Οι κόμποι είναι αυτοί που μας καθορίζουν το μήκος τριχώματος που θα αφήσουμε. Αν ένα σκυλάκι έχει κόμπους που δεν είναι κοντά στο δέρμα μπορούμε να τους αφαιρέσουμε και να κουρέψουμε αφήνοντας μαλλί στο σκυλάκι .Αν οι κόμποι είναι πολύ κοντά στο δέρμα του ζώου ,και δεν μπορούν να αφαιρεθούν ,τότε μόνο θα πρέπει να κάνουμε ένα κοντό κούρεμα για να μην ταλαιπωρήσουμε το σκυλάκι μας.

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να χτενίζουμε το ζωάκι μας, ιδίως αν θέλουμε να του διατηρούμε μαλλί αλλά και για την καλή υγεία του τριχώματος και του δέρματος.. Να μάθουμε να ελέγχουμε το τρίχωμα του και πριν δημιουργηθούν κόμποι να κουρέψουμε, μειώνοντας το μήκος της τρίχας στο επιθυμητό .Οσο πιο μακρύ μαλλί έχει ένα ζωάκι τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για χτένισμα .Αν δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα μακρύτριχο ζώο ,καλυτέρα να το διατηρούμε σε ένα μεσαίου μήκος τρίχας, που θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστούμε.

Ας μη ξεχνάμε ότι το τρίχωμα του ζώου είναι μονωτικό και το προστατεύει τόσο από το κρύο αλλά και από τη ζέστη .Ένα υπερβολικά κοντό κούρεμα, εκτός της εμφάνισης, δεν του προσφέρει και τη δροσιά που εμείς νομίζουμε, και ταυτόχρονα το κάνει ευάλωτα στο κρύο, σε εγκαύματα από τον ήλιο, αλλά και σε τσιμπήματα κουνουπιών ,σκνίπας κα.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΜΟΥ ΜΑΔΑΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ

Ένα από τα πιο συνήθη λάθη που κάνουμε στην επιλογή του σκυλιού μας είναι η αντίληψη ότι ένα κοντότριχο ζώο η ένα ζώο που εμφανισιακά τουλάχιστον δεν έχει τόσο τρίχα δεν θα αφήνει πολύ τρίχα στο χώρο μας .Πολύ σύντομα ανακαλύπτουμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει ‘Ίσως μάλιστα, τις περισσότερες φορές, να συμβαίνει το αντίθετο. Τα κοντότριχα δηλαδή να έχουν πιο έντονη τριχόπτωση από άλλες ράτσες με πιο μακρύ μαλλί που κουρεύονται.

Δυστυχώς η τρίχα είναι κάτι που θα πρέπει να μάθουμε να ανεχτούμε με αντάλλαγμα την αγάπη των μικρών μας φίλων .Παρόλα αυτά το χτένισμα και η φροντίδα του τριχώματος μπορεί να μειώσει την τριχόπτωση, .Υπάρχουν εργαλεία αφαίρεσης την νεκρής τρίχας του ζώου, απλά θα πρέπει να επιλέξουμε το σωστό εργαλείο για το τρίχωμα του σκύλου μας. Υπάρχουν ράτσες με διπλό , ακόμα και τριπλό τρίχωμα που έχουν πολύ έντονη τριχόπτωση, ιδιαίτερα κάποιες εποχές του χρόνου .Καλό είναι, να επιλέξουμε επαγγελματική βοήθεια, σε κάποιο κομμωτήριο, όπου η αφαίρεση τις νεκρής τρίχας γίνεται με πίεση αέρα και είναι πιο άμεσο, αποτελεσματικό, και σίγουρα πιο ευχάριστο για το ζωάκι μας. .